Αντιμετώπιση προβλημάτων ακτημόνων πολιτών

Αντιμετώπιση προβλημάτων ακτημόνων πολιτών

Αρ. Πρωτ. 5146/01.12.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Όπως είναι γνωστό με το από 24/4/1985 Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 239Δ /23-5-85) που εκδόθηκε κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 38 παρ 3 του Νόμου 1337/83 ( ΦΕΚ 33Α΄), προβλέπεται η παραχώρηση οικοπέδων σε ακτήμονες πολίτες, με τις ακόλουθες υποχρεώσεις του δικαιούχου:
α. Να κτίσει ο δικαιούχος σπίτι μέσα σε πέντε (5) χρόνια από την απόκτηση της κυριότητας του οικοπέδου,
β. Να μην εγκαταλείψει τον οικισμό πριν περάσουν δέκα (10) χρόνια από την απόκτηση της κυριότητας, και
γ. Να μην μεταβιβάσει το οικόπεδό πριν την πάροδο δέκα (10) χρόνων από την απόκτηση της κυριότητας.

Γίνεται μνεία ότι τα οικόπεδα παραχωρούνται εξαρχής κατά κυριότητα.
Το τίμημα εξαγοράς των οικοπέδων καθορίζεται από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και εξοφλείται σε είκοσι (20) ισόποσες ετήσιες δόσεις (άρθρο 45 του ΝΔ 2185/52 και άρθρο 15 του Ν. 3194/55).
Με το άρθρο 76 παρ. 12 του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ 91 Α΄) επετράπη η εγγραφή υποθήκης επί των εν λόγω οικοπέδων , προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν δάνεια από πιστωτικά Ιδρύματα και να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωση ανέγερσης κατοικίας.
Ακολούθως , με τον Νόμο 3147/03 (ΦΕΚ 135 Α΄) επήλθαν ουσιώδεις τροποποιήσεις στο ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα, και ειδικότερα:
α. Με το άρθρο 2 καταργήθηκε η διάταξη για εικοσαετή διάρκεια εξόφλησης του τιμήματος κλήρων και οικοπέδων και ορίσθηκε πενταετής η διάρκεια εξόφλησης του τιμήματος με υποχρέωση καταβολής του σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Μάλιστα δε με ποινή αφαίρεσης του οικοπέδου, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής μιας δόσης.
β. Με το άρθρο 9 αυξήθηκε από πέντε (5) σε δέκα (10) χρόνια η υποχρέωση ανέγερσης κατοικίας για τους δικαιούχους που κρίνονται μετά από τον νόμο αυτό.
Όπως είναι φανερό οι παραπάνω ρυθμίσεις αφενός μεν εισάγουν ανεπίτρεπτες συνταγματικά διακρίσεις των πολιτών που αποκαταστάθηκαν σε οικόπεδα προ και μετά τις ρυθμίσεις του Ν. 3147/03 και αφετέρου επιβλήθηκαν για όλους δυσμενέστεροι όροι εξόφλησης του τιμήματος και τούτο γιατί:

1. Δεν λήφθηκε πρόνοια για τους προ του 2001 αποκατασταθέντες (Ν. 2910/2001) οι οποίοι για λόγους ατελούς ρύθμισης του Π.Δ δεν μπόρεσαν δανειοδοτούμενοι να κτίσουν σπίτι κινδυνεύοντας να διαγραφούν για μη εκπλήρωση βασικού όρου, χωρίς υπαιτιότητα τους.
2. Η μείωση του χρόνου εξόφλησης του τιμήματος των οικοπέδων από είκοσι (20) σε πέντε (5) χρόνια δημιουργεί δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στο σύνολο σχεδόν των αποκατασταθέντων. Εξάλλου, η σύμπτωση της πενταετίας εξόφλησης του τιμήματος με εκείνη της ανέγερσης της κατοικίας - για τους προ του Νόμου 3147/03, ή της δεκαετίας για του αποκατασταθέντες μετά από αυτόν, είναι εξοντωτική , αφού καλείται ο κάθε δικαιούχος να καταβάλει εντός πενταετίας ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσό σε σχέση με την οικονομική του κατάσταση για την καταβολή τιμήματος, την έκδοση οικοδομικών αδειών, την ανέγερση κατοικίας κλπ.
Αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει τις οικονομικές τους δυνατότητες και δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, προτείνεται να τροποποιηθούν οι παρακάτω υποχρεώσεις των δικαιούχων:
α. Να έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν σπίτι όχι σε πέντε (5), αλλά σε δέκα (10) χρόνια από την απόκτηση της κυριότητας του οικοπέδου.
β. Να μπορούν να εξοφλήσουν το τίμημα, είτε εφάπαξ αν το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, είτε σε δέκα (10) ετήσιες δόσεις, και
γ. Να οριστεί νέα δεκαετής (10) προθεσμία για ανέγερση κατοικίας και για τους προ του Ν. 3147/03 αποκατασταθέντες με αφετηρία είτε την δημοσίευση του Ν. 2910/2001 (άρθρο 76 παρ 11) είτε τη δημοσίευση του Ν. 3147/03

Μετά από τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.:


- Αν έχουν την πρόθεση να ασχοληθούν με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τις αναφερόμενες προτάσεις, έτσι ώστε να αποδειχθεί για άλλη μια φορά η κοινωνική ευαισθησία και το πραγματικό ενδιαφέρον της νέας διακυβέρνησης της χώρας, για τις οικονομικά ευαίσθητες τάξεις.

Απαντήσεις Υπουργείων